Skip to content

Pierwotne zapobieganie chorobom układu sercowo-naczyniowego za pomocą diety śródziemnomorskiej AD 2

1 month ago

461 words

Szczegóły projektu próbnego podano w innym miejscu.10-12 Badanie zostało zaprojektowane i przeprowadzone przez autorów, a protokół został zatwierdzony przez instytucjonalne zespoły kontrolne we wszystkich lokalizacjach badawczych. Autorzy gwarantują dokładność i kompletność danych i wszystkich analiz oraz wierność tego raportu dla protokołu, który jest dostępny wraz z pełnym tekstem tego artykułu na stronie. Uzupełniono żywność, w tym oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia (Hojiblanca i Patrimonio Comunal Olivarero, obie w Hiszpanii), orzechy włoskie (przez California Orzech), migdały (w Borges, w Hiszpanii) i orzechy laskowe (od La Morella Nuts, w Hiszpanii). Żaden ze sponsorów nie miał żadnej roli w projektowaniu testów, analizie danych ani raportowaniu wyników.
Selekcja uczestników i losowanie
Odpowiednimi uczestnikami byli mężczyźni (od 55 do 80 lat) i kobiety (w wieku od 60 do 80 lat) bez choroby sercowo-naczyniowej przy zapisie, którzy mieli cukrzycę typu 2 lub co najmniej trzy z następujących głównych czynników ryzyka: palenie tytoniu, nadciśnienie tętnicze podwyższony poziom cholesterolu w lipoproteinach o niskiej gęstości, niski poziom cholesterolu w lipoproteinach o niskiej gęstości, nadwaga lub otyłość lub wywiad rodzinny w kierunku przedwczesnej choroby niedokrwiennej serca. Szczegółowe kryteria rekrutacji znajdują się w Dodatku uzupełniającym, dostępnym pod adresem. Wszyscy uczestnicy wyrazili pisemną świadomą zgodę.
Począwszy od października 2003 r. Uczestnicy zostali losowo przydzieleni, w stosunku 1: 1: 1, do jednej z trzech grup interwencji dietetycznych: diety śródziemnomorskiej uzupełnionej o oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, diety śródziemnomorskiej uzupełnionej o orzechy lub kontroli dieta. Randomizację przeprowadzono centralnie za pomocą generowanej komputerowo sekwencji liczb losowych.
Interwencje i pomiary
Tabela 1. Tabela 1. Podsumowanie zaleceń dietetycznych dla uczestników w grupach ds. Diety śródziemnomorskiej i grupie kontrolno-dietetycznej. Interwencja dietetyczna8,10-13 została szczegółowo opisana w dodatkowym dodatku. Konkretne zalecane diety zostały podsumowane w tabeli 1. Uczestnicy dwóch grup diety śródziemnomorskiej otrzymywali oliwę z oliwek extra vergine (około litra na tydzień) lub 30 g mieszanych orzechów dziennie (15 g orzechów włoskich, 7,5 g orzechów laskowych i 7,5 g migdałów) bez żadnych kosztów, a osoby z grupy kontrolnej otrzymywały drobne prezenty nieżywnościowe. Nie zaleca się całkowitego ograniczenia liczby kalorii ani promowania aktywności fizycznej.
W przypadku uczestników dwóch diet śródziemnomorskich dietetycy przeprowadzili indywidualne i grupowe sesje treningowe z dietą podczas wizyty podstawowej i co kwartał. W każdej sesji zastosowano 14-punktową dietetyczną szczepionkę kontrolną w celu oceny przestrzegania diety śródziemnomorskiej8,14 (tabela S1 w dodatkowym dodatku), tak aby spersonalizowane porady mogły zostać dostarczone uczestnikom badania w tych grupach.
Uczestnicy grupy kontrolnej również odbyli szkolenie żywieniowe podczas wizyty podstawowej i wypełnili 14-punktowy dietetyczny tester przesiewowy stosowany do oceny podstawowego przestrzegania diety śródziemnomorskiej
[hasła pokrewne: endometrioza operacja, agencja hostess, medycyna sportowa ]

Powiązane tematy z artykułem: agencja hostess endometrioza operacja medycyna sportowa