Skip to content

Pierwotne zapobieganie chorobom układu sercowo-naczyniowego za pomocą diety śródziemnomorskiej AD 5

2 months ago

52 words

W porównaniu z uczestnikami, którzy pozostali w badaniu, ci, którzy wypadli byli młodsi (o 1,4 roku), mieli wyższy BMI (waga w kilogramach podzielona przez kwadrat wysokości w metrach, o 0,4), wyższa w pasie do wskaźnik wysokości (o 0,01) i niższy wynik dla diety śródziemnomorskiej (o 1,0 punktu dla 14-elementowego przesiewacza żywienia) (P <0,05 dla wszystkich porównań). Zgodność z interwencją dietetyczną
Uczestnicy z trzech grup zgłaszali podobne wyniki w odniesieniu do diety śródziemnomorskiej w punkcie wyjściowym (tabela 2 i ryc. S3 w dodatkowym dodatku) oraz podobne pożywienie i składniki odżywcze. W trakcie obserwacji wyniki dla 14 osób z badaniem przesiewowym w śródziemnomorskiej diecie zwiększyły się dla uczestników dwóch diet śródziemnomorskich (ryc. S3 w dodatkowym dodatku). Istniały istotne różnice między tymi grupami a grupą kontrolną w 12 z 14 punktów po 3 latach (Tabela S5 w Dodatku uzupełniającym). Zmiany w obiektywnych biomarkerach również wskazywały na dobrą zgodność z zadaniami dietetycznymi (ryc. S4 i S5 w dodatkowym dodatku).
Uczestnicy dwóch diet śródziemnomorskich znacząco zwiększyli cotygodniowe porcje ryb (o 0,3 porcji) i rośliny strączkowe (o 0,4 porcji) w porównaniu z tymi w grupie kontrolnej (tabela S6 w dodatku uzupełniającym). Ponadto uczestnicy przydzieleni do diety śródziemnomorskiej z dodatkiem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz osoby, którym przypisano dietę śródziemnomorską z orzechami, znacznie zwiększyły spożycie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (odpowiednio do 50 i 32 g dziennie) i orzechów (do 0,9 i 6 porcji na tydzień, odpowiednio). Główne zmiany składników odżywczych w grupach diety śródziemnomorskiej odzwierciedlały zawartość tłuszczu i skład pokarmów uzupełniających (tabele S7 i S8 w dodatkowym dodatku). Nie zgłoszono żadnych szkodliwych skutków ubocznych związanych z dietą (patrz Dodatek Uzupełniający). Nie znaleźliśmy żadnej znaczącej różnicy w zmianach aktywności fizycznej wśród trzech grup.
Punkty końcowe
Tabela 3. Tabela 3. Wyniki według grupy badanej. Rysunek 1. Rycina 1. Szacunki Kaplan-Meier dotyczące częstości występowania zdarzeń zakończonych w populacji objętej całkowitym badaniem.Panel A pokazuje częstość występowania pierwotnego punktu końcowego (zespół ostrego mięśnia sercowego zawał, udar mózgu i zgon z przyczyn sercowo-naczyniowych), a panel B pokazuje całkowitą śmiertelność. Współczynniki zagrożenia zostały rozwarstwione według centrum (model Coxa z silnymi estymatorami wariancji). CI oznacza przedział ufności, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia EVOO z pierwszego tłoczenia i śródziemnomorski region Morza Śródziemnego.
Średni okres obserwacji wynosił 4,8 roku. Łącznie wystąpiło 288 zdarzeń pierwotnych: 96 w grupie przypisanej diecie śródziemnomorskiej z oliwą z oliwek extra vergine (3,8%), 83 w grupie przypisanej diecie śródziemnomorskiej z orzechami (3,4%) i 109 w grupie grupa kontrolna (4,4%)
[patrz też: leki refundowane dla seniorów, trigeminia komorowa, gliceryna kosmetyczna na włosy ]

Powiązane tematy z artykułem: gliceryna kosmetyczna na włosy leki refundowane dla seniorów trigeminia komorowa