Skip to content

Pierwotne zapobieganie chorobom układu sercowo-naczyniowego za pomocą diety śródziemnomorskiej AD 6

1 month ago

506 words

Biorąc pod uwagę niewielkie różnice w naliczaniu osobolat pomiędzy trzema grupami, odpowiednie stawki pierwszorzędowego punktu końcowego wynosiły 8,1, 8,0 i 11,2 na 1000 osobo-lat (Tabela 3). Nieskorygowane współczynniki ryzyka wynosiły 0,70 (przedział ufności 95% [CI], 0,53 do 0,91) dla diety śródziemnomorskiej z oliwą z oliwek extra vergine i 0,70 (95% CI, 0,53 do 0,94) dla diety śródziemnomorskiej z orzechami (rysunek 1) w porównaniu z dietą kontrolną (P = 0,015, według testu ilorazu wiarygodności, dla ogólnego efektu interwencji). Wyniki analiz wieloczynnikowych wykazały podobny efekt ochronny dwóch diet śródziemnomorskich w porównaniu do diety kontrolnej w odniesieniu do pierwotnego punktu końcowego (Tabela 3). W odniesieniu do składników pierwotnego punktu końcowego jedynie porównania ryzyka udaru osiągnęły istotność statystyczną (tabela 3 i rys. S6 w dodatkowym dodatku). Krzywe Kaplana-Meiera dla pierwotnego punktu końcowego rozeszły się wkrótce po rozpoczęciu próby, ale nie zaobserwowano żadnego wpływu na śmiertelność z jakiejkolwiek przyczyny (ryc. 1). Wyniki kilku analiz wrażliwości były również zgodne z wynikami analizy pierwotnej (tabela S9 w dodatku uzupełniającym).
Analizy podgrup
Rysunek 2. Rysunek 2. Wyniki analiz podgrup. Wyświetlane są dostosowane wskaźniki zagrożeń dla pierwotnego punktu końcowego w określonych podgrupach. Kwadraty oznaczają współczynniki zagrożenia; poziome linie reprezentują 95% przedziały ufności. Współczynniki zagrożenia wskazują na względne ryzyko w obu połączonych grupach interwencyjnych (w porównaniu do grupy kontrolnej) w każdej warstwie. Współczynniki zagrożenia zostały rozwarstwione zgodnie z ośrodkiem rekrutacji i dostosowane do płci, wieku (zmienna ciągła), wywiadu rodzinnego przedwczesnej choroby wieńcowej (CHD) (tak lub nie), palenia (nigdy nie palono, byłego palacza lub obecnego palacza), ciała -mass index (BMI) (zmienna ciągła), stosunek talii do wzrostu (zmienna ciągła), nadciśnienie w punkcie wyjściowym (tak lub nie), dyslipidemia w punkcie wyjściowym (tak lub nie) i cukrzyca w punkcie wyjściowym (tak lub nie). Wyniki przestrzegania diety śródziemnomorskiej wahają się od 0 do 14, przy czym wyższe wyniki wskazują na większą przyczepność.
Zmniejszenie ryzyka choroby w dwóch grupach dieta śródziemnomorska w porównaniu z grupą kontrolną były podobne we wszystkich wcześniej określonych podgrupach (rys. 2 i tabela S10 w dodatku uzupełniającym). Ponadto, w celu uwzględnienia zmiany protokołu w październiku 2006 r., W wyniku zwiększenia intensywności interwencji w dietę w grupie kontrolnej, porównaliśmy wskaźniki ryzyka dla grup diety śródziemnomorskiej (obie grupy połączone w porównaniu do grupy kontrolnej) przed i po tej dacie . Skorygowane współczynniki ryzyka wynosiły 0,77 (95% CI, 0,59 do 1,00) dla uczestników rekrutowanych przed październikiem 2006 r. I 0,49 (95% CI, 0,26 do 0,92) dla osób rekrutowanych później (P = 0,21 dla interakcji).
Dyskusja
W tej próbie dieta śródziemnomorska bez ograniczeń energetycznych uzupełniona oliwą z oliwek lub orzechami extra virgin spowodowała bezwzględne zmniejszenie ryzyka wystąpienia około 3 poważnych incydentów sercowo-naczyniowych na 1000 osobolat, dla względnego zmniejszenia ryzyka o około 30%, wśród wysokich – osoby, które początkowo nie miały choroby sercowo-naczyniowej
[przypisy: medica kraków, przychodnia zdrowia psychicznego warszawa, rodzaje lekarzy i czym się zajmują ]

Powiązane tematy z artykułem: medica kraków przychodnia zdrowia psychicznego warszawa rodzaje lekarzy i czym się zajmują