Skip to content

Pierwotne zapobieganie chorobom układu sercowo-naczyniowego za pomocą diety śródziemnomorskiej AD 7

2 months ago

461 words

Wyniki te wspierają korzyści diety śródziemnomorskiej w zmniejszaniu ryzyka sercowo-naczyniowego. Są szczególnie istotne, biorąc pod uwagę wyzwania związane z osiągnięciem i utrzymaniem utraty wagi. Prewencja wtórna Lyon Diet Heart Study wykazała również znaczne zmniejszenie częstości występowania choroby wieńcowej ze zmodyfikowaną dietą śródziemnomorską wzbogaconą o kwas alfa-linolenowy (kluczowy składnik orzechów włoskich). Wynik ten był jednak oparty tylko na kilku ważnych wydarzeniach .4,19,20 W naszym badaniu były małe różnice między grupami w niektórych cechach wyjściowych, które nie miały znaczenia klinicznego, ale były statystycznie istotne, i dlatego skorygowaliśmy te zmienne. W pełni skorygowanych analizach, znaleźliśmy znaczące wyniki dla połączonego sercowo-naczyniowego punktu końcowego i dla udaru, ale nie dla samego zawału mięśnia sercowego. Może to być spowodowane silniejszym wpływem na określone czynniki ryzyka udaru, ale także mniejszą mocą statystyczną w celu określenia wpływu na zawał mięśnia sercowego. Nasze wyniki są zgodne z wynikami wcześniejszych badań obserwacyjnych dotyczących działania ochronnego na układ sercowo-naczyniowy diety śródziemnomorskiej, 2,5 oliwy z oliwek, 21-23 i orzechów24,25; mniejsze próby oceniające wpływ na tradycyjne czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego 6-9 oraz nowe czynniki ryzyka, takie jak wskaźniki utleniania, zapalenia i dysfunkcji śródbłonka6,8,26-28; oraz badania nad stanami związanymi z wysokim ryzykiem sercowo-naczyniowym – mianowicie zespołem metabolicznym6,16,29 i cukrzycą. 30-32 Dlatego rola diety śródziemnomorskiej w zapobieganiu krążenia ma wysoką biologiczną wiarygodność. Wyniki naszego badania mogą wyjaśnić, po części, niższą śmiertelność z przyczyn sercowo-naczyniowych w krajach śródziemnomorskich niż w krajach północnoeuropejskich lub w Stanach Zjednoczonych33.
Ryzyko wystąpienia udaru mózgu zmniejszyło się istotnie w dwóch grupach dietetycznych. Jest to zgodne z badaniami epidemiologicznymi, które wykazały odwrotny związek między dietą śródziemnomorską2,34 lub spożyciem oliwy z oliwek22 a incydentem udaru mózgu.
Nasze wyniki są korzystniejsze w porównaniu z testem diety modyfikacyjnej Women s Health Initiative, w którym podejście oparte na niskiej zawartości tłuszczu nie przyniosło korzyści sercowo-naczyniowych.35 Istotne składniki diety śródziemnomorskiej podobno związane z lepszym przeżyciem to umiarkowane spożycie etanolu (głównie z wina) , niskie spożycie mięsa i produktów mięsnych oraz wysokie spożycie warzyw, owoców, orzechów, roślin strączkowych, ryb i oliwy z oliwek.36,37 Być może istnieje synergia między bogatymi w składniki odżywcze środkami spożywczymi zawartymi w diecie śródziemnomorskiej, która sprzyja korzystnym zmianom w pośrednich drogach ryzyka kardiometabolicznego, takich jak lipidy we krwi, wrażliwość na insulinę, oporność na utlenianie, zapalenie i czynność naczyniową38.
Nasze badanie ma kilka ograniczeń
[patrz też: uchyłki w esicy, poradnia chirurgii naczyniowej, trigeminia komorowa ]

Powiązane tematy z artykułem: poradnia chirurgii naczyniowej trigeminia komorowa uchyłki w esicy