Skip to content

Pierwotne zapobieganie chorobom układu sercowo-naczyniowego za pomocą diety śródziemnomorskiej AD 8

2 months ago

432 words

Po pierwsze, protokół dla grupy kontrolnej został zmieniony w połowie próby. Niższa intensywność interwencji dietetycznych dla grupy kontrolnej w ciągu pierwszych kilku lat mogła spowodować odchylenie w stronę korzyści dla dwóch grup żywienia śródziemnomorskiego, ponieważ uczestnicy tych dwóch grup otrzymali w tym czasie bardziej intensywną interwencję. Nie stwierdzono jednak istotnej interakcji między okresem przyjmowania próby (przed zmianą protokołu a zmianą protokołu) a korzyścią dla grup żyjących w basenie Morza Śródziemnego. Po drugie, mieliśmy straty w obserwacji, głównie w grupie kontrolnej, ale uczestnicy, którzy odpadli, mieli gorszy profil ryzyka sercowo-naczyniowego na początku badania niż ci, którzy pozostali w badaniu, co sugeruje odchylenie w kierunku korzyści w grupie kontrolnej. Po trzecie, uogólnienie naszych wyników jest ograniczone, ponieważ wszyscy uczestnicy badania mieszkali w kraju śródziemnomorskim i mieli wysokie ryzyko sercowo-naczyniowe; czy wyniki można uogólnić na osoby o niższym ryzyku lub w innych warunkach, wymaga dalszych badań. Podobnie jak w wielu badaniach klinicznych, zaobserwowane częstości incydentów sercowo-naczyniowych były niższe niż oczekiwano, przy zmniejszonej mocy statystycznej do oddzielnej oceny składników pierwotnego punktu końcowego. Jednak korzystne tendencje zaobserwowano zarówno w przypadku udaru, jak i zawału mięśnia sercowego. Uznajemy, że chociaż uczestnicy grupy kontrolnej otrzymywali porady dotyczące zmniejszenia spożycia tłuszczu, zmiany w całkowitej zawartości tłuszczu były niewielkie, a największe różnice pod koniec badania dotyczyły dystrybucji podtypów tłuszczowych. Interwencje miały na celu poprawę ogólnego schematu żywieniowego, ale główne różnice między grupami dotyczyły elementów uzupełniających. Tak więc oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i orzechów były prawdopodobnie odpowiedzialne za większość zaobserwowanych korzyści diety śródziemnomorskiej. Różnice zaobserwowano również w przypadku ryb i roślin strączkowych, ale nie w przypadku innych grup żywności. Małe różnice między grupami w diecie podczas próby prawdopodobnie wynikają z faktów, że dla większości uczestników badania wyjściowa dieta była podobna do diety śródziemnomorskiej i że grupie kontrolnej podano zalecenia dotyczące zdrowej diety, sugerując potencjalnie większe korzyść z diety śródziemnomorskiej w porównaniu z dietą zachodnią.
Podsumowując, w tej podstawowej próbie zapobiegania zaobserwowaliśmy, że dieta śródziemnomorska bez ograniczeń energetycznych, uzupełniona oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia lub orzechami, spowodowała znaczne zmniejszenie ryzyka poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych u osób wysokiego ryzyka. Wyniki potwierdzają korzyści diety śródziemnomorskiej dla podstawowej profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych.
[hasła pokrewne: zdrowie publiczne wum, nabłonek walcowaty, przychodnia zdrowia psychicznego warszawa ]

Powiązane tematy z artykułem: nabłonek walcowaty przychodnia zdrowia psychicznego warszawa zdrowie publiczne wum