Skip to content

Przemiana bialkowa

2 months ago

246 words

Przemiana białkowa W przemianie białkowej układ wegetatywny bierze udział przez zwiększenie dysymilacji lub asymilacji. Układ adrenergiczny przy jego podrażnieniu zwiększa procesy utleniania białek i przez to rozpad ich staje się większy, układ natomiast cholinergiczny hamuje procesy utleniania białek, przez co zmniejsza się ich rozpad, czyli układ cholinergiczny wzmaga asymilację i hamuje dysymilację. Szczególnie wyraźnie widzimy to w gorączce, która przebiega z przewagą nerwu współczulnego. c. Przemiana tłuszczowa W przemianie tłuszczowej wszelkie sprawy, związane z podrażnieniem układu adrenergicznego, prowadzą do wzmożonego spalania tłuszczów i w wyniku do chudnięcia, natomiast sprawy związane z podrażnieniem układu cholinergicznego, prowadzą do otłuszczenia. Przecięcie rdzenia kręgowego sprzyja u psów otłuszczeniu kończyn tylnych. Przecięcie nerwów czuciowych nie sprzyja mobilizacji tłuszczu nawet w okresie głodu zwierzęcia. Uszkodzenie pewnych odcinków rdzenia doprowadza do odkładania się tłuszczu w okolicy przebiegu odpowiednich nerwów, związanych z uszkodzonymi odcinkami rdzenia. Rozmaite sprawy chorobowe, toczące się w mózgu, mogą doprowadzić do otłuszczenia, rzadziej do chudnięcia, co jest wyrazem zaburzonej regulacji przemiany tłuszczowej z ośrodków wegetatywnych. Z doświadczeń także wiemy, że nakłucie Claude Bernarda cechuje się nie tylko zwiększeniem się cukru we krwi, ale także przetransportowaniem tłuszczu z jego składnic do wątroby, gdzie ulega on przemianie na cukier. [patrz też: hostessy fordanserki, leczenie pod mikroskopem, endometrioza leczenie ]

Powiązane tematy z artykułem: endometrioza leczenie hostessy fordanserki leczenie pod mikroskopem